Les aanbod

Jade Yoga & Coaching biedt verschillende soorten lessen aan. Het aanbod varieert met lessen voor jong en oud(er). 

Hatha

Hatha yoga is een vorm die ook wordt gezien als de basis van alle yogavormen. 

In de naam Hatha komen de Sanskriet-woorden ha (zon) en tha (maan) samen. De zon staat voor actie, de maan voor verinnerlijking. In de Hatha yoga komen die tegengestelde energieën samen. 

In een Hatha Yoga les beweeg je op een zachte manier. De hatha yogahoudingen zijn ontworpen om kracht, flexibiliteit, openheid, balans en ontspanning te cultiveren. De lessen bestaan ​​doorgaans uit 50% actieve houdingen en 50% ontspannende houdingen. Door regelmatig Hatha Yoga te beoefenen, kan prana (levenskracht) vrij stromen, angst en stress verminderen, een rustige ademhaling en een heldere geest stimuleren, de bloedsomloop en flexibiliteit verbeteren.

Vinyasa

Vinyasa yoga is een fysieke, dynamische beoefening van yoga. De houdingen (asana’s) en adem (pranayama) ingezet om je energie te kanaliseren, versterken en balanceren. De krachtige werking ervan zorgt ervoor dat de energie in je lichaam gaat stromen. Het fysieke lichaam wordt sterker en soepeler en het helpt emotionele en energetische blokkades op te heffen.

De lessen worden gedaan in de vorm van flows (oefeningen achter elkaar en met elkaar verbonden door de adem) Het gaat niet om het perfect uitvoeren hiervan maar om het ontdekken van spanning en blokkades en ruimte en ontspanning en het lichaam. Hiervoor is tijdens de lessen ruime aandacht voor techniek en (innerlijke) houding.

De oefeningen worden gecombineerd met pranayama (ademoefening). De lessen eindigen met een diepe ontspanning.

Yin

Yin yoga is de tegenhanger van Vinyasa. Vinyasa kan worden gezien als de yang versie van yoga (actief) en Yin de tegenhanger daarvan (passief).  Met Yin yoga bewegen we niet veel. De houdingen zijn voornamelijk zittend of liggend. De yogahoudingen worden langer aangehouden met als doel het versterken en het versoepelen van bindweefsel en gewrichten. Door de langere tijd in de houding, is er ruimte om lichamelijke grenzen en mogelijkheden te onderzoeken. Gedachten, gevoelens en adem te observeren en op alle lagen steeds diepe tot overgave en ontspanning te komen.

Yin Yang yoga

Bij Yin Yang combineren we de stijlen Yin en Hatha flow. We beginnen de les met actieve en dynamische houdingen en in het tweede deel brengen we de energie omlaag in de Yin houdingen. Dit is een les waarin je zowel fysiek uitgedaagd wordt als geheel tot rust komt. Zowel in de yin als in de yang houdingen krijg je de ruimte om op een ontspannen manier je eigen grenzen te ontdekken. 

Pilates

Pilates is een oefensysteem dat werd ontwikkeld door Joseph Pilates. De les omvat gecontroleerde bewegingen waarbij het hele lichaam betrokken is, met de nadruk op de kernspieren. Het is goed voor het verbeteren van flexibiliteit, kracht, spierspanning en houding.

De Pilates lessen worden gegeven volgens de Perfect Pliates Methode. 

Yoga Nidra

Yoga Nidra is een systematische methode waarbij naar complete fysieke, mentale en emotionele ontspanning wordt toegewerkt. Het bestaat uit twee woorden uit het Sanskriet. Yoga betekent ‘samenbrengen’ of ‘verbinden’. En Nidra betekent ‘slaap’. Tijdens Yoga Nidra lijkt het alsof je slaapt, maar je bewustzijn is nog aan het werk op een dieper niveau. Hierbij balanceer je dus als het ware op het lijntje tussen wakker zijn en slapen. Je werkt naar deze staat toe door middel van een aantal systematische oefeningen en visualisaties. Je komt fysiek, mentaal en emotioneel compleet tot ontspanning en raakt daarnaast in een hele ontvankelijke staat. Yoga Nidra is een oude Yogavorm die lijkt op slapen maar waarbij je niet in slaap valt. Sterker nog, je bent bijna meer alert dan wanneer je wakker bent. Hierdoor kunnen spanningen die je onbewust vasthoudt, verwerkt worden en kan je lichaam zich op verschillende vlakken compleet ontspannen. Het is hierbij niet de bedoeling dat je tijdens de sessies in slaap valt. Je blijft wakker en brengt je lichaam fysiek, mentaal en emotioneel systematisch tot een diepe ontspanning.

Kinderyoga

Het stressvolle, gehaaste leventje dat we tegenwoordig leiden, gaat helaas ook aan onze kinderen niet onopgemerkt voorbij. De vraag of we onze kinderen niet teveel druk opleggen om van alles te moeten en constant te presteren rijst. Vooral de druk om hoge cijfers te halen op school lijkt ervoor te zorgen dat kinderen stress ervaren, maar ook thuis en in hun vrije tijd lijkt de druk hoog. Rust en ontspanning zou deze kinderen kunnen helpen om beter met druk van buitenaf om te gaan. Net als bij ‘normale’ yoga probeert kinderyoga te helpen om lichaam en geest in verbinding te brengen. Sommige oefeningen zijn erop gericht om letterlijk even stil te staan, bijvoorbeeld door evenwichtsoefeningen. Yoga leert kinderen technieken die helpen zich beter te concentreren, stress te verminderen en zich beter te kunnen ontspannen, en zelfbewuster en zelfverzekerder te zijn, dit alles doen we op een speelse manier.

Ouder & Kind yoga

Wat is er nu fijner om samen te bewegen en te ontspannen! Ouder & Kind yogalessen verdiept de band tussen jou en je kind. Even tijd voor jou en je kind samen. Samenwerken, vertrouwen en verbinden en dat alles op een luchtige speelse manier. 

Niet alle bovenstaande lessen staan standaard op het wekelijkse rooster

Kijk bij Lesrooster - Tarieven voor het actuele rooster en bij Agenda voor workshops en speciale lessen.